Algemeen

Derde ledenavond over dialect 

De derde kennisbijeenkomst van Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch mocht zich weer verheugen in een warme belangstelling. Dit keer was het Kringhuis aan de Parade de plaats van samenkomst. Fijn om onze Actieve en VIP-Vriendenleden in onze eigen omgeving welkom te heten. Iedereen kwam kletsnat binnen want de weergoden hadden bedacht juist een half uur voor aanvang de hemelsluizen eens flink open te zetten. Gelukkig was er warme thee en koffie met lekkers. Zoals dat hoort bij een genoeglijke avond.

Voor deze derde kennislezing was prof. dr. Jos Swanenberg uitgenodigd. Specialist in onder meer dialect. Niet uit de Bossche hoek, of toch bijna, maar vanuit Middelrode waar hij opgroeide. Hij is hoogleraar aan de universiteit van Tilburg en taalvariatie-onderzoeker aan het Meertens Instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Tot 2022 werkte hij bij Erfgoed Brabant. ‘Unne hillen muil vol’ om maar eens in het dialect af te trappen.

Dat de aanwezige leden Jos’ verhaal waardeerden bleek onder meer wel uit de vele vragen en opmerkingen die er uit de zaal kwamen. De lezing liep dan ook gezellig uit.
Verschillende dialectregio's

Na afloop bedankte Kring-voorzitter Nicolette Kroezen Jos Swanenberg voor zijn boeiende inbreng. Onder het genot van een drankje en een hapje in de bibliotheek van het Kringhuis, werd nagepraat waarbij we lovende reacties mochten optekenen. 

Ook een keer zo’n interessante en genoeglijke avond meemaken? Dat kan door Actief Vriendenlid te worden van de Kring Vrienden of te kiezen voor het VIP-Vriendenlidmaatschap. Daar betaal je iets meer voor maar je krijgt dan minimaal vier interessante kennisavonden extra per jaar. Als u het formulier op kringvrienden.nl invult, ontvangt u van onze ledenadministratie een e-mail met toelichting op de verschillende lidmaatschappen en betaalmogelijkheden.