Bossche Kringen

"Een historisch gebouw met de tijdlaag van nu"

Uit Bossche Kringen, editie maart 2023 - Het Kruithuis wordt momenteel verbouwd tot een Vesting- en Watermuseum. Daar komt uiteraard het nodige bij kijken. Vanuit drie verschillende ooghoeken kijken we de komende drie edities naar de restauratie en herbestemming van dit rijksmonument uit 1620. In aflevering 2 Ivo Scheffers, projectmanager civiele techniek bij de gemeente 's-Hertogenbosch.
Geweermakershuisje

Tijdens de kennismaking met Ivo Scheffers wordt meteen duidelijk waarom hij als projectleider betrokken is bij de renovatie van het Kruithuis. Binnen de afdeling Projectmanagement en Voorbereiding richt hij zich op ruimtelijke erfgoedprojecten, met name op vestingwerken. Hij licht toe: "Mijn werkervaring ligt in de civiele techniek, maar ik ben afgestudeerd als bouwkundige op het terrein van restauratie." Toen duidelijk werd dat de renovatie van het Kruithuis doorgang zou vinden, heeft hij zich opgeworpen als projectleider. "Er speelde ook een persoonlijk motief," voegt hij toe. "Mijn ouders komen oorspronkelijk uit 's-Hertogenbosch en in de jaren vijftig voerde mijn moeder de administratie voor het Brabants Orkest. Het Brabants Orkest zetelde in die periode in het Kruithuis, daar vonden de repetities plaats. Ik vind het bijzonder om dan nu bij te dragen aan de nieuwe maatschappelijke functie die het Kruithuis gaat krijgen."

Rijksmonument in verval

Na het verlies van zijn oorspronkelijke functie, opslagruimte voor buskruit, heeft het zeventiende-eeuwse rijksmonument veel verschillende gebruikers gekend. De Stichting Stedelijk Overleg Kunstenaars Den Bosch (STOK) was er sinds 2007 als laatste gehuisvest met haar tentoonstellings- en atelierruimte. Het werd volgens Ivo zichtbaar dat het rijksmonument langzaam in verval raakte door gebrek aan onderhoud. Daarmee begon de lange zoektocht naar welke maatschappelijke functie het Kruithuis in de toekomst kon gaan vervullen.
U las zojuist een artikel uit het magazine Bossche Kringen. Een mooi glossy magazine met vele achtergrondverhalen en nieuws van Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch. Benieuwd naar de andere artikelen in het magazine?
Word dan nu lid en ontvang het magazine Bossche Kringen vijf keer per jaar.