Bossche Kringen

Propagandist voor voetbal en vrede

Uit Bossche Kringen, editie maart 2023 - Wilhelmina, de oudste voetbalclub van 's-Hertogenbosch bestond op 1 oktober 2022 125 jaar. De eerste voorzitter was jonkheer Ben de Jong van Beek en Donk. Na zijn rechtenstudie en promotie in Leiden groeide De Jong van Beek en Donk uit tot een landelijk bekend pacifist. Hij zette zich in voor de internationale vredesbeweging. Daaruit ontstaat in 1919 de Volkenbond, de voorloper van de Verenigde Naties.
Voor een voetbalveld moest Wilhelmina na de oprichting in 1897 in Vught terecht.

Een 'bleekneusje' vindt jonkheer Ben (Benjamin) de Jong van Beek en Donk (1881-1948) zichzelf als hij, een tiener nog, aan het eind van de negentiende eeuw zijn organisatietalenten ontplooit. Hij is zestien jaar en leerling van het Stedelijk Gymnasium. Sport met een leren bal is een nieuw tijdverdrijf, overgewaaid uit Engeland. Op een grasveld voor hun school is het een geliefd spel.

Kerk en burgerij in 's-Hertogenbosch zijn er fel tegen gekant. Moeizaam verloopt daarom de ontwikkeling van Victoria, vanaf 1890 de eerste voetbalclub in de stad. In zijn eerste competitiewedstrijd in 1894, de allereerste ook voor heel Brabant, verliest Victoria op een veld aan de Hinthamschenweg, later omgedoopt tot Graafseweg, met liefst 17-0 van Vitesse uit Arnhem.
U las zojuist een artikel uit het magazine Bossche Kringen. Een mooi glossy magazine met vele achtergrondverhalen en nieuws van Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch. Benieuwd naar de andere artikelen in het magazine?
Word dan nu lid en ontvang het magazine Bossche Kringen vijf keer per jaar.